Курс 1 BTC: 2650771.5 грн / 3110238.56 грн

Інвестиції в біткоїн: чи варто вкладати гроші в біткоїн

Чи варто інвестувати в криптовалюту bitcoin

Курс біткоїну постійно зростає. З моменту появи біткоїн виріс більш ніж у 100 000 разів. За 1 долар 2009 року можна було купити від 700 до 1600 монет. Зараз курс біткоїну наблизився до рівня $12000, а на піку у грудні 2017 року ціна сягала $20000.

У цій статті пояснимо, чому курс біткоїну стрімко зростає, а також розберемо які переваги дають інвестиції в біткоїн, чи вигідно в нього інвестувати і в чому різниця між біткоїном та традиційними активами.

Переваги біткоїну в порівнянні з фіатними валютами

Біткоїн заснований на технології блокчейн, яка дозволяє передавати та отримувати криптовалюту без посередників, якими зазвичай виступають банки та платіжні системи, а також має прозорість, тобто всі транзакції в мережі можна відстежити. Система повністю децентралізована, що не дозволяє втручатися в процес обробки транзакцій третім особам, а для зберігання монет достатньо встановити гаманець, який не потребує ідентифікації особи.

Перелічимо кілька основних переваг біткоїну порівняно з фіатними валютами:

  • Дешеві транзакції. Комісія майнерам становить від кількох центів до кількох доларів за високої завантаженості мережі. Дрібні суми переказувати невигідно, але великі суми перевести буде вигідніше, ніж через банки.
  • Транзакції обробляються від 15 хвилин до кількох годин. Це швидше за банківські перекази, які обробляють до 2 - 3 діб.
  • Відсутність регулятора та безпека. Кошти на биткоин-гаманці не можуть вилучити, заблокувати та їх не зможуть вивести зловмисники на відміну від банківських карток.
  • Волатильність. Біткоїн за добу у певні періоди може зрости та втратити в ціні 30 і більше відсотків, що дозволяє непогано заробляти досвідченим трейдерам.

Чому біткоїн зростатиме

Багато користувачів помилково вважають, що біткоїн - це просто цифрова валюта. Насправді Bitcoin надає повноцінну платіжну систему, яка обслуговується самою спільнотою. Біткоїн впевнено закріпив за собою лідерство і протягом усього терміну існування домінує на крипторинці.

Біткоїн став каталізатором для розвитку крипторинка, оскільки згодом став затребуваним у широких колах. З погляду технології існують прогресивніші криптовалюти, але це не завадило біткоїну стати "цифровим золотом". Саме біткоїн визначає, куди піде ринок, а альткоїни слідуватимуть за ним.

При поточній нестабільній економічній ситуації у світі інвестори звернули увагу на криптовалютний ринок. Біткоїн видається найбільш захищеним активом у періоди кризи, а також альтернативним інструментом для хеджування. До того ж, емісія криптовалют обмежена, завдяки чому забезпечується зростання у довгостроковій перспективі: пропозиція після того, як усі монети будуть здобуті, більше не збільшуватиметься.

Як відомо, ціна біткоїну зростає перед халвінгом, що наближається. 2020 року відбудеться черговий халвінг, який скоротить нагороду майнерам з 12,5 BTC за знайдений блок до 6,25 BTC.

Чи вигідно інвестувати в біткоін

Аналітики визнали криптовалюти найприбутковішим активом у 2019 році. Тільки з початку року перша криптовалюта зросла в 3 рази з $3400 до $11000 (на піку у 2019 році ціна сягала майже $14000). У таблиці представлено динаміку ціни біткоїну за весь період.


Рік Ціна Bitcoin, $
2009 $1 = 700 - 1600 BTC
2010 0,5
2011 30
2012 10
2013 680
2014 300
2015 460
2016 780
2017 19600
2018 6500
2019 11000

Як видно з таблиці, у 2012, 2014 та 2018 роках траплялися затяжні корекції, але загалом курс біткоїну стабільно зростає. Після хайпа в 2017 році інвестори розчарувалися в біткоїні і думали, що "бульбашка лопнула". Проте, попри всі очікування навесні 2019 року крипторинок знову почав зростати.

За біткоїном стоїть ціла спільнота розробників та криптоентузіастів. Інвестори та великі компанії побачили величезний потенціал у розвитку технології блокчейн. Інвестуючи в біткоін, ви інвестуєте насамперед у технологію та платіжну систему, а не просто в цифрову валюту.

Торгівля на крипторинці чи форекс: що краще?

Криптовалюти волатильніші, ніж фіат на ринку форекс. Це пов'язано з тим, що форекс має більшу ліквідність: торгові валютні пари за сукупними обсягами торгів суттєво обходять криптовалютні. Але в цьому криється головний мінус валютного ринку. Зазвичай форекс-брокери є майданчиками, які постачають ліквідність декількох бірж і об'єднують їх у єдиний ринок. Але чим вища ліквідність, тим нижча волатильність і, відповідно, повільніше зростання. Це не говорить про те, що крипторинок недостатньо ліквідний. Просто він менш ліквідний, ніж валютний ринок.

З іншого боку, висока волатильність супроводжується підвищеними ризиками, а отже трейдери повинні виявляти підвищену уважність при торгівлі криптовалютами. За наявності досвіду та грамотного ризик-менеджменту торгівля біткоіном приноситиме більше прибутку, ніж торгівля форекс.

Як купити біткоін

Біткоїн можна купити декількома способами: через криптовалютні біржі чи обмінники. При покупці слід звертати увагу на вартість та комісії. Варто мати на увазі, що купуючи біткоїн через біржі, доведеться заплатити додаткову комісію при висновку, що зазвичай становить від 0,0005 до 0,001 BTC. Також це менш зручно, ніж купівля через обмінники: спочатку потрібно завести кошти на біржу, потім обміняти та вивести.

Біржі, на яких торгується Bitcoin:

  • Binance
  • Bitfinex
  • Bitstamp
  • Huobi
  • EXMO

Купівка біткоїну на біржах більше підійде тим, хто збирається отримувати прибуток, торгуючи біткоїном або інвестувати на короткотермін або середньострок. Через обмінники біткоїн купувати надійніше, оскільки монети надходять відразу на гаманець. Крім того, не всі криптобіржі підтримують фіатні валюти або лише долари чи євро.

Купити біткоїн за гривні за вигідною ціною та з низькою комісією можна за допомогою нашого надійного обмінника Bitcoin24.com.ua.

Як заробити на інвестиціях у біткоїн

Заробити на інвестиціях у біткоїн можна кількома способами:

  • Торгувати на біржі, купуючи дешевше на відкатах ціни, а продаючи дорожче на зростанні. Враховуючи високу волатильність цифрової валюти, за місяць можна заробляти 100% і більше, але спосіб досить ризикований і потребує досвіду та спеціалізованих знань.
  • Купи та тримай (BUY & HOLD). Традиційна стратегія консервативних інвесторів Іноді вона буває прибутковішою, ніж торгівля на хвилях курсу. Що довше холдити, то вище може бути потенційний дохід. Найкраще купувати на сильних корекціях, тобто “на дні”.
  • Використовувати біткоїн для хеджування традиційних активів: акцій, ф'ючерсів, валют на ринку форекс.
  • Довірче керування або проходження торгових сигналів. За такого підходу вся аналітика лягає на плечі професіонала. Дуже ризикований метод. Ніхто не гарантує повернення грошей та отримання прибутку.
  • Майнінг біткоїнів або хмарний майнінг, що не вимагає покупки обладнання. Вигідний за невисоких цін на електрику, але потребує великих вкладень.
Биткоин24