Курс 1 BTC: 2462797.65 грн / 2878594.65 грн

Ознаки надійного сайту, який приймає оплату криптовалютою біткоін

У 2017 році криптовалюти пережили неймовірний хайп, в результаті якого величезна кількість користувачів почали активно використовувати, торгувати або інвестувати в біткоїн та альткоїни. Але там, де є чим поживитися, знайдуться шахраї, які будь-якими хитрими способами хочуть викрасти биткоїни у людей. Тому важливо вміти визначати надійність того чи іншого сервісу, якщо збираєтесь зберігати та використовувати криптовалют. Про те, на які ознаки потрібно звернути увагу, щоб визначити надійність криптосервісів, поговоримо далі у статті.

Багато користувачів виявляють велику обережність при купівлі біткоїнів, насправді набагато легше втратити криптовалюту після покупки, сплативши їм якусь послугу або товар на мало знайомому сервісі або приватному оголошення потрапивши на шахраїв.

Які бувають сервіси для обміну біткоїну

У міру зростання популярності біткоїну та інших криптовалют зросла і кількість сервісів, що пропонують послуги зі зберігання та обміну цифрових монет. Звичайно, досить велика частина з них - шахрайські чи фішингові сайти, які намагаються вкрасти криптовалюту у користувачів.

Обмінювати або витратити криптовалюту можна кількома способами:

  • Інтернет магазини, що пропонують оплатити товари біткоїном;
  • Через обмінники;
  • Біржі;
  • Telegram-боти;
  • Всередині биткоин гаманця;
  • Напряму або через гаранта (вкрай ризиковано).
  • Будь-які інші сервіси або оголошення, що пропонують оплату криптовалютою

Перш ніж скористатися послугами сервісу, необхідно знайти якнайбільше інформації про нього та переконатися в надійності сайту або програми. Важливо навчитися самостійно визначати надійність онлайн-ресурсів обміну криптовалют. Розглянемо основні ознаки, які допоможуть визначити, чи надійний сайт.

Згадка у ЗМІ та авторитетних ресурсах

Одна з головних ознак надійного сервісу - його популярність. Причому не лише на тематичних форумах, а й ЗМІ. Варто зазначити, що враховуються лише позитивні чинники.

Якщо ресурс, який збираєтеся використовувати, практично не згадується в жодному авторитетному джерелі, а на форумі про нього практично немає інформації та обговорень у темах, то слід ставитися з побоюванням до такого ресурсу. Уважно читайте відгуки на різних веб-сайтах. Існують спеціалізовані форуми, присвячені криптовалютам. Навіть якщо сервіс молодий, то як мінімум про нього ведуться розмови, і публікуються анонси.

Для бірж та обмінників

Крім відгуків та публікації у ЗМІ існують монітори обмінників, які містять список довірених бірж для обміну біткоїну. В Інтернеті також є сайти, які публікують список криптобірж, що повністю відповідають вимогам для ведення фінансової діяльності та мають усі необхідні ліцензії для торгівлі біткоїном.

Аналіз домену

Ще один ключовий фактор, який допоможе виявити шахраїв. Якщо сайт нещодавно з'явився на просторах мережі Інтернет, зверніть увагу на вік доменного імені та наявність сертифікатів. Якщо вік становить кілька діб чи тижнів, це має насторожити. Навіть у тому випадку, коли ресурс тільки запускається, необхідно багато часу на підготовку і домен повинен бути зареєстрований, щонайменше, кілька місяців.

Прогоніть домен через пошукові системи. Шахрайські сайти часто практично відразу потрапляють у розділи сайтів, які попереджають про СКАМ-проекти та лохотрони.

Також бувають шахрайські сервіси, які позиціонують себе як дочірні ресурси відомих компаній. Зрозуміло, інформація про них та відповідні анонси мають бути на офіційному сайті.

Зовнішність ресурсу

Інтерфейс сайту має важливе значення для визначення надійності. Сайт повинен надавати вичерпну інформацію про компанію: контакти підтримки, адреси, умови, партнерів та блоги, на яких публікуються новини та гайди щодо використання сервісу.

Звертайте увагу на інші деталі. Як правило, обмінники пропонують завищений курс для продажу та занижений для покупки. Якщо курс помітно відрізняється від інших подібних ресурсів, наприклад, купівля біткоїну по $8 000 за ринкової ціни $9 000, це може бути ознакою шахрайського сайту. Нерідко можна зустріти обмінники, які пропонують сильно завищений, плоть до 50 – 100% курс для покупця. Але жоден обмінник не запропонує купівлю за ціною, що дорівнює або нижче за ринкову, через комісії, крім самих бірж.

Бонусні програми для залучення користувачів

Часто криптосервіси проводять різноманітні акції для привернення уваги користувача. Цим активно користуються шахраї. Наприклад, пропонують отримати безкоштовно криптовалюту за депозит. Тут спрацьовує тригер: треба швидше встигнути, щоби не запізнитися. Подібна практика популярна серед бірж та обмінників. Але в такому випадку інформація публікується на форумах та популярних сайтах. Цікаво також те, що користувачам зазвичай дається достатньо часу, щоб отримати свої бонуси.

Ознаки надійного сайту, приймає оплату биткоин

Висновок

    При виборі ресурсу для купівлі та продажу біткоїнів звертайте увагу на основні ознаки:
  • Як часто сайт згадується у ЗМІ;
  • Які відгуки користувачів про нього;
  • Як довго зареєстрований домен;
  • Зміст сайту, наявність детальної інформації про сервіс, гайди тощо
  • Онлайн підтримка

Майте на увазі, якщо натрапили на рекламу сервісу, то, перш ніж скористатися послугами сайту, завжди потрібно перевіряти інформацію про нього, оскільки фільтри пошукових систем неважко обійти, а на кону ваші власні гроші.

Зверніть увагу, що в більшості країн криптовалюта не регулюється законодавством або не має достатньої законодавчої бази. Тому, якщо ви втратите криптовалюту через шахрайські дії, або партнер з обміну зникне після оплати, то, швидше за все, ви не зможете повернути свої гроші. Ситуація ускладнюється тим, що часто обміни відбуваються анонімно, і відстежити зловмисників досить важко. Те саме стосується онлайн-обмінників: якщо сервіс раптово закриється, то гроші зникнуть остаточно. Тому важливо використовувати лише довірені продукти та безпечно зберігати криптовалюту на особистих гаманцях.

Биткоин24